donderdag 28 mei 2015

Tuinbeleving voor mensen met dementie

Met de beleeftuin willen we mensen met dementie een tuinbeleving geven. Het is geen siertuin met veel eeuwig groen maar een tuin met elementen van thuis, een waslijn, een kippenren, tomaten, ajuinen, patatten, een bank, een rozenboog, geraniums, kruiden, een zinken gieter, een vogelhuisje, een tuinhuis, een paar klompen ..

Vrijwilligers Mia, Ann, Audrey, Maria & Jef, Jan, Theo, Steve, Rudy, Zorro, ons moe,  .. wisselden elkaar een drietal dagen af en nu lijkt het er stilaan op.

Omdat mensen (hersenen) geen woorden onthouden maar beelden (plaatjes), geuren en emoties 
zijn hier wat foto 's van de vorderingen.

We mochten ons project gaan voorstellen op de liaison-dag van de St Jozef kliniek Willebroek - Bornem. Veel leuke reacties op gekregen.
Het mooiste compliment van een medewerkster vond ik 'Ik hoop dat als ik dementie krijg ik hier terecht kom en in de tuin mag rondhangen'. 

Hier de plaatjes :







Sponsoring kan ook klein maar fijn zijn, de verse cake van Van Doorslaer was zalig !















 Groentjes van uw coach Clark Kent



zondag 17 mei 2015

Anneke van der Plaats 'Het plaatje moet kloppen' | Herinneren , de reminiscentie-keuken

Dr. Anneke van der Plaats ontwikkelde als voorloper haar idee van 'omgevingszorg' , een visie op de invloed van de omgeving op gedrag bij mensen met dementie. 
Radiator verdampers , verboden wegens onhygiënisch ..
maar leeg mag het wel. Zolang bewoners ze niet spontaan vullen !


Uw coach is eveneens opgeleid 'milieutherapeut' , o ja weer zo een titel, in de psychiatrische hulpverlening. Waarmee ik wil zeggen dat ik me aansluit bij haar idee dat een juiste omgeving helpt voor iedereen.

Anneke van der Plaats vertelt ook steeds Onze hersens onthouden geen woorden, ze onthouden beelden (Anneke zegt altijd 'plaatjes' , zij is Nederlandse).
Anneke zegt 'de plaatjes moeten kloppen'.
Bij hetgeen iemand zegt zien we razendsnel plaatjes
Zo lang de plaatjes kloppen, zijn we gerust. 
Zo lang onze hersens dat razendsnel kunnen. 

Verouderende hersenen hebben daarbij hulp nodig; wij moeten ons tempo aanpassen en de juiste plaatjes aanreiken


Een thuis scheppen voor bewoners betekent de plaatjes die bij thuis horen doen kloppen. Een herkenbare omgeving helpt om niet steeds weg te willen gaan. 

Een huis voor mensen met dementie is mede om deze reden (en de vriendelijke niet confronterende communicatie) ook leuk voor gewone bejaarden, en jong dementerenden (zelfs jeugd is in to vintage).


Vorige week werden mijn collega en ik geïnterviewd voor 50+ Magazine en dat deden we met een ouderwets tasje koffie uit een zware bruine koffiepot met Mariakes (ouderwetse koekjes). 

Onze werkgever had het goed gezien om het nieuwe jaar in te zetten met een diner en een beleef dag in domein Bokrijk. 

De sixties-tentoonstelling is super en was onze inspiratie om onze woonkern meer aan te passen aan de beleefwereld van onze bewoners. 

Dit schattige minifornuis uit een van de eerste Amerikaanse keukens hebben mijn medewerkers en ik gekocht voor vijfentwintig euro en geschonken aan de afdeling. Het dient er als herinnering, als plaatje.

Uw coach Clark Kent,

Voor een leuk betaalbaar resultaat
moet je wel veel willen rondrijden