zaterdag 15 februari 2014

Je partner Veranderen ? | Nee, Kies maar ineens een goeie !


Voor al diegenen die op Valentijnsdag - gisteren - niet de ware vonden : Het gaat heus goed met jullie.
Wachten en trachten en hopen, is al zeker beter dan er eentje kiezen die je kunt verbeteren !

Vind iemand met wie je kan groeien - niet iemand die je kunt verbeteren.

Veel vrouwen - maar ook heren - zien hun partner alsof hij een verbeterproject is, een beetje als een stevig oud huis dat wat remodeling kan gebruiken.
'Als hij zich wat beter zou kleden, of zijn haar anders zou doen', denken ze.

Een man trachten te verbeteren, snoeien, oppoetsen, veranderen .. is een no-win scenario. Indien hij jouw raadgevingen opvolgt en zich aanpast zoals jij wilt, kan hij verborgen afkeer tegenover jou krijgen omdat je hem niet aanvaardt. Het kan zijn zelf-waarde-gevoel ondermijnen, of jij kan hem stiekem 'zwak' gaan vinden.

Erger nog, als hij zich niet aanpast, kun je hem gaan haten.

Zoek maar verder totdat je iemand vindt die je kunt aanvaarden zoals hij is. En vraag van je partner maar hetzelfde, sta er op. Je relatie zal dan gebouwd zijn op een goede liefdevolle basis. Liefde laat zich definiëren als aanvaarding van de ander zoals die is.

Je vindt deze opvatting van coach Clark Kent mogelijk raar, vreemd. Als coach geloof ik toch in mensen veranderen, nietwaar ? !
Jawel , ik geloof in verandering, in die zin dat mensen zichzelf veranderen. Dat is hélemaal anders dan dat jij of ik hén zouden veranderen.
Je partner zal zich in een respectvolle relatie heus wel aanpassen aan jou, en jij aan hem, dat is te verwachten in samen-leven. Het zal echter niet gebeuren omdat jij plannen hebt om hem aan te doen passen. Het gebeurt vrijwillig. Of het gebeurt niet. En al zeker niet helemaal zoals jij dit in gedachten had, geef dat idee alvast op.

nee verbeteren,
ja mee groeien

Een beetje veranderen , dat zal wel , maar kies je partner wijs. Kies er eentje met zware kosten, met hatelijke verassingen, met een slecht karakter, met walgelijke gewoontes, met een afhankelijkheidsprobleem voor alcohol, drugs, of voor zijn moeder,
en je zult het bezuren.

Ik wens je veel liefde in deze 364 na Valentijn !
Warme groetjes van coach Clark Kent,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sowieso bedankt voor jouw reactie