woensdag 13 maart 2013

Habemus papam - Fransiscus van Assisi


    13 maart 2013, we hebben een nieuwe paus die de naam Fransiscus kiest.

    Een naam vol betekenis
    Ik herinner me dat hij in mijn gelovige familie - als nederige man en dienaar - zowat de favoriete heilige was. Bomma en tantes spraken van de heilige die preekte tegen de vissen en de vogels. Er hing een grote prent van hem in de zonnige traphal, en voor de kleine jongen die ik was, leek het werk soms te leven zo kleurrijk was het.

    Erg devoot ben ik er niet van geworden, maar Fransiscus is een echte historische figuur en hij moet een inspirerend man geweest zijn. 


    Alle schepselen op aarde voelen als wij, streven naar geluk als wij. Ze hebben lief, lijden en sterven als wij, en zo zijn zij de aan ons gelijk gestelde werken van de almachtige Schepper: onze broeders. God wenst dat wij de dieren bijstaan wanneer ze hulp gebruiken. Alle wezens in nood hebben gelijke rechten op bescherming.

    Onze nederige broeders geen pijn te doen is onze eerste plicht tegenover de dieren. Maar om daar te stoppen is niet genoeg. We hebben een hogere opdracht ze van dienst te zijn wanneer ze ons nodig hebben ... Mensen die enig schepsel Gods uitsluiten van hun compassie en medelijden zullen op soortgelijke wijze handelen tegenover hun medemensen. - Franciscus




Op een dag in het jaar 1205 kwam Franciscus in de buurt van de bouwvallige kerk van 'St. Damian'. Hij ging naar binnen en knielde voor het kruis. Het beeld begon tot hem te spreken.

'Herstel mijn Kerk'

Hij vertrok daarop naar de stad Foligno en verkocht daar al zijn bezittingen, inclusief zijn kleren en paard. Het verdiende geld ervoer hij als een ballast en Franciscus snelde terug naar St. Damian en schonk het geld aan de priester.

Pietro, de vader van Franciscus, was een welgesteld koopman. Hij keurde het gedrag van zijn zoon af en hield hem thuis. Maar Franciscus was niet om te praten. Ten einde raad bracht Pietro zijn zoon voor de bisschop van Assisi. Voor het oog van alle aanwezigen trok Franciscus zijn kleren uit en gooide ze naast zich neer. Daar stond hij, naakt voor het oog van alle aanwezigen. Toen begreep de bisschop de goddelijke inspiratie van de jongeling. Vanaf dat moment ging Francis de weg die God voor hem had uitgestippeld. Hij begon te reizen door Umbria, leefde tussen lepralijders en hij renoveerde de kerk van St Damian.

Geleidelijk aan vormde zich een kleine groep rond Franciscus. En zo ontstond de Franciscaner orde in 1209. 

Door de eeuwen heen hebben miljoenen de legende van de heilige Franciscus (1181 - 1226) gehoord en naverteld. Franciscus is vooral bekend om zijn wonderbaarlijke omgang met de dieren. Dierendag - 4 oktober - is verbonden met zijn naam. Hij was een typische middeleeuwse monnik, leerde en praktiseerde soberheid en afkeer van de wereld. Maar, hij wendde hij zich niet af van de schepping. De schepping was, evenals het menselijk lichaam, door God geschapen.

Franciscus zelf zou ten aanzien van de ketters nogal discreet zijn geweest: "Ketters waren er in Assisi en Spoleto; ze slaagden er zelfs in binnen te dringen in de franciscaanse beweging. In de geschriften van Franciscus merkt men alleen indirect, dat hij zijn Orde tegen hen afschermt, nooit valt hij hen direct aan, want hij wil geen mogelijke bruggen afbreken, noch tegen hen optreden met wapens, zoals dat toen de gewoonte was", aldus Boff die Franciscus een vredestichter en bevrijder noemt en aan het citaat toevoegt: "Dezelfde houding van vrede te scheppen en te herstellen neemt hij ook aan met betrekking tot de dieren. Franciscus liet de gevangen vogels vrij, het schaapje dat naar de slagerij gebracht wordt, koopt hij en hij is verontwaardigd over allen die dieren mishandelen."


Zijn ascetisme en zelfverkozen armoede kwamen niet voort uit een soort masochisme, zegt Leonard Boff, maar uit liefde en de wens om dienstbaar te zijn aan de armen. "Franciscus schiep een gemeenschap van broeders die openstond voor de wereld der armen. Hij erkende het als Gods wil, dat hij in de wereld moest blijven en zich niet terugtrekken in een kluizenarij of klooster."

Franciscus, die er zo vurig naar verlangde te leven als Christus, moet een man zijn geweest met een bijzonder sterk inlevend vermogen. Zijn liefde voor Christus straalt af over de gehele schepping.

Ik moedig als coach iedereen aan om verhalen te lezen, inspiratie te zoeken waar je het maar kunt vinden, voorbeelden te volgen, stukjes wijsheid te gebruiken. Verhalen van heiligen zijn vaak uiting van een of andere goede eigenschap. Naast de meer moderne voorbeelden, figuren, auteurs en idolen waardoor ik me durf te laten begeesteren, vind ik het leven van enkele heiligen boeiend.

Ik ga niet dwepen met heiligen maar laat me gewoon inspireren.

Je moet het durven. 

Benieuwd hoe de nieuwe paus het nalatenschap van Fransiscus zal eerbiedigen. Een meelevende, nederige en vredelievende paus zou in deze barre tijden zeker een verademing zijn.

Laat u coachen door een beetje leuke en interessante mensen.

Clark Kent,



























1 opmerking:

  1. Blogger is niet accuraat met 13:55. We hebben pas rond 19:06 witte rook gezien, en een uurtje later stond onze nieuwe paus op het balkon ..dit voor de duidelijkheid

    BeantwoordenVerwijderen

Sowieso bedankt voor jouw reactie