zondag 21 december 2014

Beleeftuin voor mensen met dementie | The Yellow Brick Road | Zwaaicontact, en nog véél te wensen over ..

Coach Clark Kent is de dag na de aanleg over het pad gaan wandelen, het voelt werkelijk vloeiend en natuurlijk aan. Geen valse bochten zoals in de Craeybextunnel te Antwerpen.


Wat een week geleden een ontoegankelijk eentonig doorsnee grasveld was, gaan we omtoveren in een plek waar van alles om te horen, te zien, te ruiken, te proeven en te voelen is, en waar naast die prikkels ook ruimte is om rustig te bewegen, te gaan zitten, te mijmeren en zich thuis te voelen.


We waren geschokt om in een artikel te lezen dat rusthuisbewoners gemiddeld slechts zes minuten per maand buiten komen. Verbazend. 


Acht maanden geleden schoten we in actie. We zijn geen hoveniers, maar in dit landelijk gebied zijn er vast wel lokale partners genoeg te vinden die ons voort kunnen helpen, en kennis van beleeftuinen vind je op het internet, dachten we. Het bleek allemaal wat magertjes, 

maar het idee voor een beleeftuin voor mensen met dementie is zo stimulerend dat we 'bleven gaan'. Die onbenutte buitenruimte die onze bewoners niet lokte, zoog ons aan. 


'Er is geen budget' is een zin die voor veel potentiële helpers de deur dicht deed. Tegelijkertijd gaf het een boost om te laten zien dat het wél zou gaan! In The Wonderful Wizard of Oz (L. Frank Baum) is The Yellow Brick Road voor Dorothy een motivatie om te volharden. 

Wilt lukken dat we er nu een kleine versie van hebben bij onze leefruimte. 















Is dat geen fantastisch toeval.
Omdat de belevingstuin binnen de muren van verschillende afdeling ligt is er veel 'zwaaicontact' mogelijk.

.. dieren, groenten, planten, bakken op hoogte, knusse hoekjes, een kapelletje, een kleine serre, banken, een waslijn, waterpomp, borrelsteen, tussenpaadjes, beelden, een boomhut voor kinderen, een vrijwillige tuinman m/v of twee drie .. onze wensenlijst is omvangrijk. 
Onze plantsoendienst mag ons even ter hulp gaan schieten.

Kosteloos, vrijwillig, tweedehands, hergebruikt, afval, toeval, geschonken, gekregen, gevonden .. zullen nog lang in onze woordenschat voorkomen.
met wat gratis meststof
niet nieuw, maar kan er nog wat jaren tegen



pergola van een schaduwterras gespeend van franjes. Een rechttoe rechtaan bouwwerk waar de wild om zich heen slaande Aristolochia en de krachtig groeiende Rosa filipes ‘Kiftsgate’ voor de nodige lommer zorgen


Verhoogde plantenbakken van douglahout met een frame van hardhoutenpalen.
op sta of rolstoelhoogte 




















Door ze in te wrijven met karnemelk of verdunde yoghurt, krijgen ze snel een verweerd uitzicht doordat er zich algen of mos gaan op ontwikkelen

goedkope oplossingen
Leunig om even te staan kijken




een boomstronk die aanvankelijk voor het containerpark was bestemd, kan ook als natuurlijk sierelement dienen. De paddenstoelen krijgt u er als fraai extraatje bovenop









We gaan er mee door !
.. hier beneden ziet u uw coach nog een straf dansje doen



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sowieso bedankt voor jouw reactie