dinsdag 25 maart 2014

Natuurfilm Kijken heeft positief effect op mensen met dementie

Uw coach Clark Kent reblogd een stuk van Beter Door Beeld.


Vandaag heb ik op mijn eigen afdeling nog eens gezien hoe een concert van André Rieu , toch redelijk wat 'laweit' , mensen met dementie tot rust bracht. Zelfs iemand die net ontvlucht was en tegen zijn zin terug naar binnen moest.

Voor de rustige momenten zijn er natuurfilms op dienst, en dit is waarom ;

Natuurfilm kijken heeft een positief effect op mensen met dementie                                                24 maart 2014


Teveel prikkels in de omgeving van mensen met dementie roept angst en onrust op. Te weinig prikkels ook. Mensen met dementie vervelen zich vaak omdat ze weinig tot geen gedachten meer kunnen oproepen. Ze zijn erg afhankelijk van hun omgeving. De hersenen willen prikkels ontvangen. Als die er niet zijn, gaan deze mensen zelf op zoek naar prikkels en gaan lopen en dwalen, met alle onrust van dien.
Deze dolers gaan vooral op zoek naar geluids- en bewegingsprikkels. Bewegend beeld (film)  is heel geschikt omdat het zorgt voor aangename prikkels en zittend en in alle rust bekeken kan worden.
Door het kijken naar natuur ervaren mensen minder stress, ze worden rustiger en ervaren ook minder pijn, angst en vermoeidheid. Ze gaan zich prettiger voelen in hun omgeving. 
Er is veel en consequent bewijs dat het kijken naar natuur een positief effect heeft op mensen (Ulrich 1985, Van den Berg 2005)
RVDM20130814-008-bewerktFilm van Nederlandse natuur is met name voor mensen met dementie heel geschikt omdat het herkenbaar is. 
Het beeld komt overeen met hun herinneringen. 
Als kind maakten ze immers al kennis met bijvoorbeeld de eekhoorn en de koolmees. 
Televisieprogramma’s gaan voor mensen met dementie vaak veel te snel. 
Er is natuurfilm speciaal voor deze doelgroep waarbij een onderwerp minstens drie minuten in beeld is, lange filmshots van 20 seconden worden gebruikt, de achtergrond stilstaat en niet teveel bewegende onderwerpen tegelijk in beeld zijn. 
Door deze wijze van filmen en monteren is er voor deze mensen alle tijd om het beeld in zich op te nemen.

In de afdeling psychogeriatrie van het Arienszorgpalet te Enschede draait gedurende de gehele dag een anderhalf uur durende natuurfilm, in een speciaal daarvoor ingericht zithoekje in een gang. 
Bewoners lopen langs en gaan rustig zitten kijken. Familie kijkt soms mee en er ontstaat interactie. 
De verzorgende neemt de onrustige bewoner mee naar de film waardoor rustgevende medicatie vaak niet meer nodig is. 

Kortom, deze ervaringen zijn heel positief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sowieso bedankt voor jouw reactie