Ondertussen is uw coach Clark Kent al lid geworden van een vijftal facebookpagina 's waar planten en zaden geruild worden. A day before Christmas ben ik in de gietende regen gratis enkele struiken mogen gaan uitdoen, en zaterdag krijgen we enkele boordplanten.
Maar uw coach krijgt ook advies ! Van 'Beter Buurtgroen', de groenambtenaar, en Hendrik Philips tuinarchitect uit Nederland, bijvoorbeeld.
Een stuk wilde pluktuin, waarvan zelfs foto 's uit onze eigen buurt, te vinden zijn.
Het midden van onze beleeftuin is eigenlijk voor de brandweer, daar zou zo een wilde beplanting niet in de weg staan.
Hij gaf me twee adressen van kwekers die ons zouden kunnen helpen.
Een beleeftuin, of belevingstuin, zoals in Holland kost dertigduizend euro. Hij vond ons opzet heel mooi en rustgevend, die oneindige vorm zonder doodlopende paden. En de kosten verbazend laag tot nu toe.
Al de linken in deze blog werken. Je vindt de nieuwste info, hopen tegelijk.
Artikels en afkijken hebben ons al goed op pad geholpen. Een waslijn voorzien in de tuin? Ja, daar is dus ook bewijs voor dat het werkt in een beleeftuin.
19.09.2014 - BELEVINGSTUINEN VOOR MENSEN MET DEMENTIE
Volgens een onderzoek van de universiteit van Exeter kunnen tuinen in verzorgingsinstellingen voor bejaarde patiënten met dementie belangrijke therapeutische voordelen hebben. De studie verscheen in het toonaangevende medische tijdschrift Journal of the American Medical Directors Association. Een tuinomgeving zorgt er enerzijds voor dat demente patiënten meer ontspannen en rustiger zijn, en dat ze anderzijds meer bewegen. Als de tuin genoeg herkenning biedt, door bijvoorbeeld planten van vroeger te planten, of groenten en kruiden, dan worden patiënten daar rustiger van en ze vertellen erover. Als de tuin voldoende prikkeling biedt in de vorm van geuren, geluiden of beelden die aan te raken zijn, dan remt dat zelfs de verergering van de ziekte en leidt het af. Ook voor het personeel en familieleden die op bezoek komen, heeft de tuin duidelijk voordelen.
Eerder onderzoek ‘Uitwerken van een belevingsgerichte tuin voor ouderen met dementie’ aan Howest, Hogeschool West-Vlaanderen, kwam tot gelijkaardige besluiten. In dit onderzoek worden ook praktische toepassingen in het WZC Wieltjesgracht in Ieper besproken. U kunt dit onderzoek hier downloaden.
Hier vindt u meer informatie over belevingstuinen voor mensen met dementie:
• Innovatiekring dementie: Relaxen in de belevingstuin
• Op de website van Intogreen zijn enkele filmpjes te zien van vier tuinen voor mensen met dementie, die als inspirerend voorbeeld kunnen dienen voor nieuwe belevingstuinen.
• Het Groene Medicijn: Voorbeelden belevingstuinen